Cu VertiSal

Actualizări program salarii VertiSal
VertiSal Actualizarea 084 din 18.01.2016
      *A fost actualizat în Nomenclatoare>>Parametri "Salariul mediu brut pe economie" la 2681 incepand cu 1 ianuarie 2016.
      *Au fost actualizate cotele de deduceri incepand cu 01 ianuarie 2016 si deducerea degresiva prin adaptarea formulei anterioare. "Deducerea personala, precum si celelalte sume fixe, exprimate in lei, se stabilesc prin ordin al ministrului finantelor publice" - conform codului fiscal art.66(1) - ordin care nu a aparut.
      *A fost adaugata posibilitatea gestionarii contributiilor la asigurari voluntare de sanatate. Se opereaza similar contributiior la fondurile de pensii facutative.
Acces din Operare>>Asig. voluntare sanatate sau Operare>>Pontaj>>Asig.pens/san. Din formular este disponibila "Adeverinta asigurare voluntara de sanatate".
Pe Listare>>Liste>>Asig.vol.sanatate aveti acces la "Situatia contributiilor pentru asigurarile voluntare de sanatate".
      *Pentru formatul de export carduri Raiffeisen (excel pt. multcash), pe "Data platii/Cont" se poate preciza contul platitor, care poate fi altul decat cel din Antet societate.
      *Pe statul de salarii in format Excel s-a detaliat rubrica de Avans in :avans, prime incasate in avans si tichete.
      *Au fost revizuite majoritatea rapoartelor din punctul de vedere al aspectului/fontului.
      *Indemnizatiile primite pe perioada delegarii se opereaza la Sporuri: "Indemnizatie delegare peste plafon neimp.2.5x" in luna in care se aproba decontul.
Indemnizatiile primite pe perioada detasarii/deplasarii se opereaza la Prime, iar impozitul si contributiile se retin la fiecare plata.
      *Au fost adaugate avertizari in ecranul principal privind validitatea CNP-urilor si apropierea de 18 ani pentru copiii aflati in intretinere. Incepand cu anul 2016, pentru copii minori beneficiaza de deducere ambii parinti.

VertiSal Actualizarea 083 din 29.07.2015
      *A fost actualizat în Nomenclatoare>>Parametri "Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata" la 1050 incepand cu 1 iulie 2015.
      *A fost adaugat formatul de export carduri pentru ING si un nou format pentru Raiffeisen (excel pt. multcash, pe langa formatul DBF anterior).
      *A fost adaugat posibilitatea calcularii deducerii la impozit fara a se tine cont de tichete. Acesta nu este modul corect (legal) de calcul, dar optiunea a fost solicitata pentru a putea reface perioade prelucrate in alte aplicatii, care aveau aceasta abordare. Optiunea se poate activa debifand rubrica "Includ tichetele lacalcul deduceri" din Nomenclatoare>>Parametri>>Optiuni.
      *Pentru societatile care au conventii cu AJOFM/ANOFM - care au in Nomenclataare>>Parametri bifata rubrica "Avem scutiri,reduceri(somaj;OUG6)", in Nomenclatoare>>Antet societate, sub rubrica "Banca" se poate preciza Trezoreria si contul care sa apara pe documente in relatia cu AJOFM/ANOFM.
      *A fost implementata Decizia de incetare a contractului individual de munca - notificare in perioada de proba conform art.31 alin.3 (renuntare din partea salariatului sau a angajatorului la perioada de proba).
      *A fost imbunatatit importul datelor despre salariati din REviSal. Daca nu sunt dubluri in numerele contractelor, se genereaza numarul matricol din numarul contractului. Altfel aveti mai multe date in fisierul excel generat pentru a controla importul.
      *REviSal - s-a creat posibilitatea listarii raportului per salariat pentru toti salariatii. Se creaza fisiere PDF individuale in directorul lunii curente.
      *Sa pot adauga adrese pe Operare>>Adrese si pentru salariatii lichidati, pentru situatia in care adresele nu au fost completate initial si sunt cerute frecvent adeverinte.
      *A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112, pus la dispozitie de ANAF (D112_01072015.zip) - a fost modificat salariul minim incepand cu 1 iulie.

VertiSal Actualizarea 082 din 05.05.2015
      *A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112, pus la dispozitie de ANAF (D112_30042015.zip).
      Prin aceasta actualizare s-a corectat rotunjirea bazei de calcul a contributiei la CAS pentru perioadele de concediu medical.

VertiSal Actualizarea 081 din 18.03.2015
      *Prin Ordinul 141/2256/1569 (MO 139/2015) a fost adaugata o noua subventie, prevazuta la art. 28 alin. (1) din Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior, potrivit art.I pct.2.
      Aceasta a fost implementata in VertiSal. Se poate acorda selectand in Operare>>Date despre salariati>>Detalii>> Scutiri/Reduceri - codul s28_L335.
      Angajatorii care au incheiat conventii inainte de 1 martie 2015 cu agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti, pentru subventia prevazuta la art. 28 alin. (1) din Legea nr. 335/2013, cu modificarile ulterioare, au obligatia de a declara aceste sume prin depunerea de declaratii 112 rectificative pana la 31 martie 2015, inclusiv in situatia in care suma cuvenita lunar a fost dedusa de catre angajator din contributia pe care acesta este obligat, conform legii, sa o vireze lunar in contul bugetului asigurarilor pentru somaj, potrivit art.II pct.2, pct.3, pct.4.
      Pentru luna pentru care angajatorii nu depun declaratii rectificative, suma cuvenita lunar conform art.28 alin.(1) din Legea nr.335/2013, cu modificarile ulterioare, nu se acorda, potrivit art.II pct.5
      *A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112, pus la dispozitie de ANAF (D112_02032015.zip), pentru a face posibila raportarea noii subventii.

VertiSal Actualizarea 080 din 12.02.2015
      *Pentru societatile care au pe Nomenclatoare>>Parametri>>Optiuni bifata optiunea "Apare concediul ramas pe fluturasi", pe fluturasi in rubrica zile concediu ramas, se va tine cont si de zilele ramase din anul anterior.

VertiSal Actualizarea 079 din 03.02.2015
      *Conform L.12/2015, la stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
      In acest sens, incepand cu luna ianuarie 2015, in Nomenclatoare>>Parametri>>Config, nu mai poate fi bifata optiunea "Concediul de odihna se diminueaza cu Co. medical".
      *S-a corectat transferul in 2015 al zilelor de concediu de odihna ramase neefectuate la sfarsitul anului 2014. Acum se tine cont si de perioadele de suspendare a contractului pentru concediul pentru cresterea copilului.

VertiSal Actualizarea 078 din 26.01.2015
      *S-au actualizat in aplicatie, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata la 975 lei si castigul salarial mediu brut pe anul 2015 la 2.415 lei, incepand cu luna ianuarie 2015.
      *Zilele de concediu de odihna ramase neefectuate la sfarsitul anului 2014, se vor transfera automat in anul 2015, la inchiderea lunii decembrie 2014, sau la prima accesare a lunii ianuarie 2015 in cazul in care aveti deschisa luna ianuarie la momentul actualizarii. Zilele respective se regasesc in Operare>>Date despre salariati>>Concediu de odihna anual ... ramas an precedent.
Incepand cu ianuarie 2015, situatia efectuarii concediului de odihna este mai detaliata si a fost creat un nou raport care cuprinde situatia pe luni a concediului de odihna acordat.
      *A fost modificata adeverinta pentru sanatate, astfel bolile cardiovasculare nu mai diminueaza numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat conform Ord.1449/789/2014.
      *A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112, pus la dispozitie de ANAF (D112_23012015_c.zip)
      *In urma actualizarii curente, pe Sistem>>Versiune, trebuie sa aveti Salar010.exe 10.4.2.

VertiSal Actualizarea 077 din 17.12.2014
      *A fost actualizata adresa pentru depunerea declatiei 112, aceasta devenind:
https://decl.anaf.mfinante.gov.ro


VertiSal Actualizarea 076 din 24.11.2014
      *S-a introdus posibilitatea importului zilierilor din fisier Excel. Pentru aceasta aveti un fisier cu structura ceruta in VertiSal\Utile\(PtImportZilieriAAAALL.xls) si butonul "Import din fisier XLS" in Operare>>Zilieri.
      *A fost adaugat raportul "Situatia compensarii orelor suplimentare", accesibil pe Listare>>Liste>> ...in partea de jos, butonul "Compens. ore supl.". Situatia prezinta orele suplimentare stabilite ca urmand sa fie compensate cu zile libere sau platite in lunile urmatoare, originea lor, modul de compensare si orele ramase de compensat.
*In Nomenclatoare>>Parametri, dreapta sus, >> Alte>> puteti seta "Nr.mediu ore pt. calcul ore suplimentare". Daca lasati 0 (zero) calculeaza ca si pana acum (in functie de numarul de ore lucratoare din luna), altfel foloseste valoarea introdusa.
      *A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112, pus la dispozitie de ANAF (D112_18112014.zip)
      *A fost actualizat fisierul de asistenta (Help).

VertiSal Actualizarea 075 din 03.11.2014
      *Au fost modificate cotele de contributii sociale datorate de angajatori în conformitate cu Legea 123/2014.
      *A fost modificata adeverinta prin care se certifica calitatea de salariat, necesara in sistemul de asigurari sociale de sanatate conform normelor metodologice aprobate prin Ordin 581/2014.
      *S-a introdus posibilitatea operarii facile a remuneratiei primite de zilieri in VertiSal, odata cu implementarea de catre ANAF a raportarii nominale a zilierilor in declaratia 112, incepand cu luna octombrie 2014.
      Pentru aceasta, in Nomenclatoare>>Parametri>>Alte optiuni (dreapta sus)>>Zilieri, puteti sa selectati modul de operare in cazul in care societatea utilizeaza zilieri. Pe meniul Operare>>Zilieri (ultima optiune), aveti acces la formularul in care se incarca zilierii. Aveti la dispozitie o lista cu zilierii remunerati in luna.
      *S-a adaugat in VertiSal Profesional posibilitatea gestionarii documentelor salariatilor (carnet conducere, autorizatii, analize medicale si orice alte documente de interes pentru angajator) din punct de vedere al valabilitatii.
      Se pot configura documentele de interes pe Nomenclatoare>>Nomenclator doc. agenda. Se poate stabili perioada de avertizare inaintea expirarii.
      Formularul pentru Operarea documentelor salariatilor se poate accesa din Operare>>Agenda sau Operare>>Date despre salariati>>Agenda.
      Atentionarile cu privire la documente sunt evidentiate si in ecranul principal.
      Se pot lista instiintari pentru luarea la cunostinta de catre salariati a datelor de incetare a valabilitatii documentelor.
      *S-a adaugat posibilitatea compensarii orelor suplimentare cu zile libere acordate in lunile urmatoare, incepand cu octombrie 2014.
      In Operare>>Pontaj, orele suplimentare care se doresc a fi compensate cu zile libere in lunile urmatoare se completeaza la rurica "libere" din dreptul orelor suplimentare. Iar pentru acordarea lor, in luna/lunile urmatoare se acceseaza butonul din dreptul orelor suplimentare, unde se pot introduce orele acordate libere sau platite.
      *Au fost adaugate verificari noi pentru atentionarile generale.
      *A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112, pus la dispozitie de ANAF (D112_08102014.zip)

VertiSal Actualizarea 074 din 12.08.2014
      *A fost modificata ordinea aparitiei elementelor in Declaratia 112, sectiunea C.5. Subventii/scutiri/reduceri din anexa 1.1- angajator.

VertiSal Actualizarea 073 din 29.07.2014
      *A fost adaugata posibilitatea de a opera venituri din salarii si/sau diferente de venituri stabilite pentru perioade anterioare, la care impozitul se calculeaza in conformitate cu reglementarile legale in vigoare privind veniturile realizate in afara functiei de baza. Pentru venituri din perioadele anterioare, in Nomenclatoare>> Nomenclator elemente pontaj, codul elementului trebuie sa inceapa cu 'P_A'. La Operare>>Prime, pentru acestea se completeaza rubrica "Perioada anterioara" si "Justificare venit", fiind reflectate distinct in D112, sectiunea E3.
      Pentru veniturile stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile, contributiile sociale se rectifica in lunile la care se refera (veniturile pot fi introduse ca sporuri scutite de impozit). Calculul impozitului se face in luna curenta, pentru aceasta, prin bifarea rubricii "Contributii sociale declarate in lunile anterioare", contributiile sociale se pot introduce cumulat.
      *A fost actualizat în Nomenclatoare>> Parametri "Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata" la 900 lei incepand cu iulie 2014.
      *A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112, pus la dispozitie de ANAF (D112_11072014.zip)

VertiSal Actualizarea 072 din 12.06.2014
      *A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112, pus la dispozitie de ANAF (D112_13052014.zip)

VertiSal Actualizarea 071 din 03.06.2014
      *A fost adaugata posibilitatea importului din fisier xls a persoanelor care obtin venituri din arendarea bunurilor agricole. In meniul Sistem aveti acum optiunea "Import venituri arenda".
      *A fost introdusa posibilitatea optarii ca ziua incetarii CIM sa fie considerata ca lucrata sau nelucrata. Gasiti optiunea pe Nomenclatoare>> Parametri>> Alte optiuni>> "Ziua incetare CIM se considera lucrata".
      *A fost actualizata adeverinta pentru somaj conform HG 119/2014 (Anexa 26, care a devenit Anexa 11).
      *Acum se pot inregistra mai facil concediile medicale fara stagiu de cotizare (fara indemnizatie), acestea fiind raportate in D112.
      *Daca se opereaza sporurile care se raporteaza in REviSal, acestea vor fi evidentiate la generarea contractului individual de munca.
      *Au fost implementate Decizia de suspendare cu acordul partilor (art. 54) si deciziile de incetare a suspendarii pentru toate deciziile de suspendare implementate.
      *A fost adaugata posibilitatea listarii unei foi colective de prezenta in alb (doar cu angajatii, fara a avea completat pontajul).
      *Lista "Situatia tichetelor distribuite salariatilor..." este disponibila si in format Excel.

VertiSal Actualizarea 070 din 24.02.2014
      *A fost modificat xml-ul generat pentru declaratia 112, astfel incat sa permita raportarea declaratiilor si pentru firmele fara angajati.

VertiSal Actualizarea 069 din 20.02.2014
      *A fost adaugata optiunea de export in format txt a datelor cuprinse in declaratia 205. Versiunile de PDF inteligent 205, incepand cu data de 17.02.2014 au un buton prin care se pot importa fisiere txt.
      *Se inlocuiesc automat toate diacriticele la crearea fisierelor xml D112 si D205. Util in cazul in care se importa din surse externe date care contin diacritice (de exemplu pentru D205).
      *A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112 si 205, pus la dispozitie de ANAF (D112_18022014.zip respectiv D205_1302014.zip)

VertiSal Actualizarea 068 din 10.02.2014
      *A fost modificata declaratia 112, in conformitate cu Ordinul ministrului finantelor publice nr.1977/ 09.12.2013. Au fost adaugate date suplimentare despre asigurati, Anexa 1.2 - sectiunea E - Date privind impozitul pe veniturile din salarii, care cuprinde: E.1.- Venituri obtinute la functia de baza, E.2. Alte venituri si E.3 - Date detaliate privind impozitul pe venit.
      *A fost adaugata o noua categorie angajat (fara contract de munca): "Administratorii societatilor comerciale, companiilor/societatilor nationale si regiilor autonome, desemnati /numiti in conditiile legii, precum si reprezentantii in adunarea generala a actionarilor si in consiliul de administratie" prevazuta in nomenclatorul "Tip asigurat" al declaratiei 112. Daca aveti cazuri, selectati din Operare>>Date despre salariati>>Fel angajat "Fara contract de munca", "Administratori si reprentanti in AGA si CA".
      *A fost introdusa optiunea de a afisa o rubrica pentru semnatura salariatului pe statul de plata (Nomenclatoare>>Parametri>>Alte optiuni>>Apare loc semnatura salariat pe stat. Prestabilit este nebifat.
      *Au fost introduse mai multe optiuni la listarea foii colective de prezenta.
      *A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112 si 205, pus la dispozitie de ANAF (D112_07022014.zip respectiv D205_28012014.zip)

VertiSal Actualizarea 067 din 24.01.2014
      *A fost actualizat nomenclatorul sarbatorilor legale si numarul de zile lucratoare pentru anul 2014.
      *A fost actualizat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata la 850 lei si castigul salarial mediu brut la 2.298 lei incepand cu ianuarie 2014.
      *A fost modificata declaratia 205 in concordanta cu Ordinului ANAF 3883/2013.
S-a adaugat posibilitatea incarcarii in VertiSal pentru D205 a datelor externe din fisier Excel. Macheta de incarcare (PtImportInD205_2013.xls) o veti gasi in VertiSal\Utile\D205.
Puteti incarca date externe in format XML (fisierul atasat declaratiei D205) sau XLS.
      *A fost adaugata la Operare>>Date despre salariati>>Detalii o rubrica pentru data de la care se acorda scutirea/reducerea. Aceasta trebuie completata neaparat pentru conventiile cu AJOFM incheiate ulterior datei de 22 octombrie 2013.
      *A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 205, pus la dispozitie de ANAF (D205_13012014.zip)
VertiSal Actualizarea 066 din 01.08.2013
      *A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112, pus la dispozitie de ANAF (D112_26072013.zip).
A fost actualizat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata la 800 lei incepand cu 01.07.2013.

VertiSal Actualizarea 065 din 16.07.2013
      *A fost modificata adresa la care se transmit declaratiile 112 semnate electronic, in concordanta cu modificarile de adresa operate de ANAF. Aceasta este accesibila (din nou) din aplicatie.
      *A fost adaugata la Operare>>Date despre salariati>>Detalii o bifa "Detasat la aceasta unitate", vizibila daca bifati pe Nomenclatoare>>Parametri>>Alte optiuni: "Avem salariati detasati de la alte unitati". Pozitiile marcate nu se raporteaza in REviSal.
      *La Operare>>Date despre salariati, daca selectati conditii de munca speciale, trebuie sa selectati din lista indicativul de conditii speciale. Se raporteaza in declaratia.
      *A fost implementat formatul fisierului pentru virarea sumelor pe card pentru Garanti Bank. A fost actualizat formatul fisierului pentru Unicredit Tiriac Bank.

VertiSal Actualizarea 064 din 30.06.2013
*A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112, pus la dispozitie de catre ANAF (D112_26062013.zip).

VertiSal Actualizarea 063 din 20.05.2013
      *A fost adaugata posibilitatea centralizarii datelor pe centre de cost. Astfel, daca se bifeaza pe Nomenclatoare>>Parametri>>Alte optiuni>>"Se utilizeaza centralizari pe centre de cost", se pot defini centrele de cost pe Nomenclatoare>>Centre cost, si se poate selecta pentru fiecare salariat centrul de cost la care este arondat.
      Pe Listare>>Liste, daca se bifeaza "Situatii pe centre de cost", sunt disponibile rapoartele relevante centralizate pe centre de cost.
      *A fost adaugata posibilitatea verificarii automate a existentei actualizarilor VertiSal. Pentru aceasta, pe Nomenclatoare>>Setari aplicatie, se poate selecta periodicitatea verificarii automate a existentei actualizarilor. Prestabilit este "Saptamanal".
Daca nu aveti acces la internet de pe statia unde aveti instalat VertiSal, puteti sa selectati "Fara verificare".
*S-a adaugat posibilitatea configurarii/listarii deciziei de incetare CIM in cazul concedierilor individuale (art.65 alin.1 din Codul Muncii republicat) si colective (art.68 din Codul Muncii republicat)
      *A fost actualizat TARIFUL DE RISC pe sectoare de activitate ale economiei nationale, conform HG 225/2013 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de calcul al contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, aplicabil incepand cu 1 iunie 2013.
      Modificarile se vor reflecta automat la deschiderea lunii iunie 2013.
      *A fost adaugata o coloana in raportul "Concedii odihna" in format XLS continand concediul ramas de efectuat, luand in considerare doar perioada din an pana la sfarsitul lunii curente.
      *Adeverinta de impozit, care se putea lista numai individual, poate fi acum listata si pentru toti salariatii sau pentru un grup de salariati.
      *Adeverinta pentru sanatate cuprinde (optional) un tabel detaliat cu toate concediile medicale de care a beneficiat salariatul in ultimul an.
      *La contributiile la fonuri de pensii facultative, a fost adaugata rubrica "Contributie platita direct de catre angajat". Daca aceasta este bifata, suma nu se retine din restul de plata.
      *La retineri, la Retinere contributie sindicat, a fost adaugata o rubrica "Cotizatie platita direct de catre angajat". Daca aceasta este bifata, suma nu se retine din restul de plata.
      *A fost adaugat pe Listare>>Liste, raportul "Contributii sindicat".
      *A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112, pus la dispozitie de ANAF.

VertiSal Actualizarea 062 din 04.03.2013
*A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112, pus la dispozitie de catre ANAF (D112_04032013.zip).

VertiSal Actualizarea 061 din 04.03.2013
      *A fost actualizat in parametri VertiSal salariul minim brut pentru lunile februarie - iunie 2013 la 750 lei, si salariul mediu brut incepand cu februarie 2013 la 2223 lei.
      *Au fost adaugate ca elemente de pontaj rubricile:
- zile concediu paternal;
- zile concediu pentru formare profesionala;
- ajutor de deces.
      Acestea devin vizibile la apasarea butonului "+Alte elemente", fiind prestabilit ascunse.
In continuare, ajutorul de deces nu va mai trebui adaugat in D112 ci doar in pontaj, acesta fiind reflectat automat in D112, note contabile si centralizatoare.
      *A fost adaugat ca spor preconfigurat "SDELEGARE - Indemnizatie delegare/detasare peste 2,5x" reprezentand indemnizatia primita pe perioada delegarii/detasarii peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin HG pentru personalul din institutiile publice. Pentru aceste sume se calculeaza toate contributiile sociale si impozit. Puteti preciza (printr-o bifa) daca acestea au fost acordate in avans (platite). Poate fi acordata si ca suma neta.
      *Incepand cu februarie 2013, nu se mai raporteaza in D112, veniturile din valorificarea produselor agricole prevazute la art.71 d) din Codul Fiscal.

VertiSal Actualizarea 060 din 03.02.2013
*A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112 si 205, pus la dispozitie de ANAF (D112_31012013.zip si d205_31_01_2013.zip/04.10.2012).